Michał14.01.2015
Apple blokuje użytkowników nadużywających zwracanie aplikacji

Kilkanaście dni temu pisaliśmy o tym, że Apple wprowadziło opcję, która pozwala na zwrot zakupionej aplikacji w ciągu 14 dni od otrzymania potwierdzenia zakupu.

W praktyce wygląda to tak, że w momencie anulowania zakupu w ciągu kilku dni otrzymujemy zwrot pieniędzy, ale aplikacja nadal działa. Co to znaczy? To znaczy, że oddane aplikacje mogą być przechowywane w iTunes i instalowane w dowolnym momencie.

Jak nie trudno się domyślić od razu po wprowadzeniu tej opcji bardzo dużo osób zaczęło kupować, a następnie oddawać zakupione aplikacje po to, aby cieszyć się dostępem do aplikacji praktycznie za darmo.

Ale jak widzicie na screenie poniżej, Apple i o tym pomyślało.

Zwrot

Od kilku dni osoby, które zbyt często korzystają z prawa anulowania zakupu, otrzymują widoczny powyżej komunikat z którego wynika, że jeśli zbyt często będziemy korzystać z tej opcji, to Apple może zablokować nam konto, a co za tym idzie odebrać możliwość korzystania z tej opcji w przyszłości.

Źródło: 9to5mac.com
Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

MacUser & fan Apple.

@michal_rz
  • Waldemar Sinicki

    i słusznie !

    • masi0

      dlaczego? niech wzrorem WP Apple da możliwość przetestowania apki chociazby przez 24h. Umówmy się – połowa apek w Appstore to szajs – dlaczego więc ktoś ma byc karany za używanie swojego prawa do odstąpienia zakupu?