Krzysiek Borek25.10.2015
Wyłączamy historię lokalizacji w Facebooku

Przedwczoraj w App Store pojawiła się kolejna aktualizacja dla aplikacji mobilnej Facebook, która wyłącza ciche odtwarzanie dźwięku w tle.

Głównym problemem z drenażem baterii przez mobilną aplikację jest ciągle monitorowanie lokalizacji użytkownika za pomocą GPS i usług lokalizacji w iOS. W tej instrukcji pokaże wam, jak temu zapobiec, wyłączając historię lokalizacji. Ten zabieg powinien pomóc podczas używania aplikacji, co nie odbije się aż tak negatywnie na żywotności baterii, jak do tej pory.

Funkcja „znajomi w pobliżu” nie jest dostępna na całym świecie, a jeżeli ją posiadacie,powinniście poświęcić chwilę na zapoznanie się z instrukcją, która pomoże wam zatrzymać Facebooka przed dostępem do lokalizacji podczas interakcji z programem.

Wyłączamy historię lokalizacji

  • Włączamy aplikację na iPhonie.
  • Stukamy na Ustawienia, a potem na „znajomi w pobliżu”.
  • Ważne: Jeżeli nie widzicie tej funkcji oznacza to, że Historia lokalizacji i Znajomi w pobliżu nie działają w waszym kraju.
  • Klikamy na koło zębate.
  • Wybieramy Ustawienia gości, a następnie wyłączamy Historię lokalizacji.

Po wyłączeniu funkcji z aplikacji, musimy zmienić dostęp do położenia z Zawsze lub Gdy używam programu na Nigdy. Aby to zrobić przechodzimy do Ustawienia → Prywatność → Usługi lokalizacji → Facebook i wybieramy Nigdy.

If you haven’t opted into Location History by setting location access to Always and enabling Location History inside the app, then we aren’t accessing your device’s location in the background.

„Nigdy” i „Gdy używam programu”

Wybór Nigdy rozwiązuje problem od ręki, aplikacja przestanie śledzić naszą lokalizację i dodatkowo wyłączy wszystkie funkcje, które z niej korzystają. Najlepszym przykładem może być brak dostępu do dodania położenia użytkownika podczas dodawania postu na tablicę itp.

Jeżeli chcecie używać wszystkich funkcji, wystarczy zmienić dostęp do położenia na „Gdy używam programu”, a po ich wykorzystaniu znowu przestawić na „Nigdy”. W przypadku używania lokalizacji będzie ona monitorowana dopiero podczas korzystania z aplikacji lub wymagających jej funkcji. Warto również pamiętać i wszystkich sztuczkach Facebooka, które powodują ciągłe działanie w tle.

Najlepiej wyłączyć aplikacji dostęp do naszego położenia i powinno być lepiej niż wcześniej.

Źródło: idownloadblog.com
Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

The Sins never die
@krzysiek_borek
  • Fb

    Ten opis jak wyłączyć jest mało czytelny, nie widzę takich ustawień w FB ani ustawienia gości ani znajomych w pobliżu.

    • krzysiekb92

      powyżej masz napisane,ze jeżeli nie masz tego w ustawieniach to u nas w kraju nie ma tych funkcji.

  • Ted Wojtas

    Co za głupoty piszecie?!!!

  • Fb

    inteligentne, naprawdę. Przeczytaj sobie jeszcze raz artykuł bo chyba go skądś kopiowales.

  • Mariusz P.

    Co to za bzdury? Po co więc ten poradnik, skoro nie służy on w naszym kraju? Czyli podsumowując – piszecie poradniki dla mieszkańców Afryki, USA czy Ukrainy?

  • quba

    Nie mam ani takich ustawień w aplikacji ani aplikacji w prywatności.
    Poradnik powinien być zatytułowany – dla tych co nie mieszkają w kraju.