Michał30.01.2019
Z powodu bardzo poważnego błędu, Apple tymczasowo wyłącza opcję grupowych połączeń FaceTime

Z powodu błędu, który pozwalał na połączenie się z rozmówcą bez jego wiedzy, Apple zdecydowało się wyłączyć tymczasowo możliwość prowadzenia grupowych połączeń FaceTime.

Wczoraj w sieci pojawiła się informacja o bardzo poważnym będzie w FaceTime. Błąd pozwalał połączyć się, a co za tym idzie podsłuchiwać naszego rozmówcą bez jego wiedzy.

Błąd można było wywołać w następujący sposób. Trzeba było za pomocą FaceTime połączyć się z konkretną osobą i w trakcie łączenia wysunąć dolne menu, a następnie dodać własny numer tel. Po tej „operacji” połączenie było natychmiastowo nawiązywane i możliwe było podsłuchiwanie. Co ciekawe możliwe było również aktywowanie kamery. Błąd dostępny był zarówno na iOS jak i macOS.

Wygląda to następująco:

Kilka godzin po tym jak w sieci zaczęły pojawiać się pierwsze filmiki pokazujące działanie błędu, Apple zdecydowało się na wyłączenie grupowych połączeń FaceTime.

Błąd ma zostać naprawiony do końca tego tygodnia.

Źródło: macrumors.com
Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

MacUser & fan Apple.
@michal_rz