OneTech12.11.2019
Facebook na iOS potajemnie aktywuje tylną kamerę bez wiedzy i zgody użytkownika

Użytkownik Joshua Maddux zauważył, że aplikacja Facebook na iOS potajemnie aktywuje tylną kamerę, podczas przeglądania zawartości serwisu.

Według The Next Web Facebook aktywuje kamerę urządzenia bez wiedzy użytkownika, gdy przeglądamy zawartość serwisu. Pierwszym, który zauważył problem, był użytkownik Twittera Joshua Maddox.

Joshua udostępnił na swoim kanale film, na którym widać jak główna kamera iPhone’a jest uruchomiona i monitoruje wszystko, co się dzieje wokół nas, podczas przeglądania kanału społecznościowego. Maddox mówi, że problem występuje na 5 różnych iPhone’ach z iOS 13.2.2. Zauważył również, że w iOS 12 prawdopodobnie aparat jest używany w tle. Jest to błąd czy celowe działanie? Najprawdopodobniej jest ty zwykły błąd.

Jeśli jednak obawiacie się o swoją prywatność, to jedynym sposobem wyłączenia „śledzenia” jest ograniczenie dostępu do kamery w ustawieniach iOS.

Źródło: twitter.com
Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

Zapraszamy na naszego Twittera.
@onetechpl