OneTech03.06.2020
Facebook uruchomił funkcję, która ułatwia usunięcie postów i zdjęć z naszej osi czasu

Spójrzmy prawdzie w oczy: wielu z nas przez lata publikowało na Facebooku równe wpisy. Do tej pory proces usuwania starych postów był bardzo powolny.

Na szczęście firma uruchomiła właśnie nową funkcję, która bardzo ułatwia czyszczenie naszej osi czasu.

Nowa funkcja Facebook do zarządzania aktywnością pozwala usunąć stare posty, zdjęcia i filmy za jednym razem. Możliwe jest także filtrowanie na podstawie rodzaju treści lub daty, co może się przydać, jeśli chcemy pozbyć się bardzo starych postów. Ponadto możliwe jest także wyszukiwanie postów na podstawie osób w nich oznaczonych, aby łatwo usunąć stare wspomnienia lub znajomych z którymi nie mamy już kontaktu.

Ale co, jeśli po usunięciu postów i zdjęć nagle zmienimy zdanie? Nie martwcie się, od momentu usunięcia mamy 30 dni na przywrócenie usuniętych rzeczy. Dopiero po 30 dniach Facebook usuwa posty i zdjęcia na zawsze. Ponadto możliwa jest opcja archiwizacji postów i wpisów przed ich usunięciem.

To bardzo ciekawa nowość, która na pewno pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu osobom, które próbują udoskonalić swój profil. Facebook powiedział, że doda więcej funkcji do narzędzia w nadchodzących miesiącach.

Proces uruchamiania nowej funkcji ruszył dziś w nocy, ale prawdopodobnie minie trochę czasu zanim nowość trafi do wszystkich użytkowników. Firma powiedziała również, że funkcja pojawi się w późniejszym terminie także na komputerach stacjonarnych i Facebooku Lite. Aktualnie jest ona dostępna tylko w aplikacji mobilnej na iOS i Android.

Jak usunąć posty na Facebook?

Aby skorzystać z nowości musicie wejść w swój profil w aplikacji mobilnej, a następnie wybrać opcję Zarządzaj postami. (patrz niżej)

Polub nasz profil

Korzystając z  okazji gorąco zapraszamy do polubienia naszego Facebookowego profilu.

Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

Zapraszamy na naszego Twittera.
@onetechpl