Google

Google usunie Twoje konto po 2 latach nieaktywności

Google, globalny gigant technologiczny, wprowadza istotne zmiany w swojej polityce dotyczącej nieaktywnych kont. Celem jest zapewnienie lepszej ochrony i zwiększenie bezpieczeństwa.

Dotychczasowa praktyka Google polegała na dezaktywacji nieaktywnych kont, dając użytkownikom możliwość odzyskania swoich danych. Zmiana polityki oznacza jednak, że teraz konta te będą permanentnie usuwane. Google uzasadnia tę decyzję troską o bezpieczeństwo. Konta nieaktywne są bowiem bardziej podatne na ataki, często spowodowane przez ponowne użycie hasła lub brak włączonego uwierzytelniania dwuskładnikowego.

Ważnym aspektem nowej polityki Google jest fakt, że usunięcie dotyczy nie tylko samego konta, ale również wszelkich danych z nim powiązanych. Obejmuje to nie tylko pocztę elektroniczną w Gmailu, ale również inne usługi oferowane przez Google, takie jak Kalendarz, Meet, Dokumenty, Dysk, YouTube czy Zdjęcia Google.

Zmiana nie dotyczy jednak wszystkich kont. Firma podkreśla, że nowa polityka nie wpłynie na konta powiązane ze szkołami lub firmami. To oznacza, że organizacje i instytucje edukacyjne nie muszą obawiać się utraty danych związanych z ich działalnością.

Google usunie Twoje konto po 2 latach nieaktywności ciekawostki zdjęcia Google, Youtube, usunięcie kont, szkoły, subskrypcje, reaktywacja, Powiadomienia, polityka, nieaktywne konta, Meet, Kalendarz, Google, Gmail, firmy, dysk, dokumenty, dane, bezpieczenstwo  Google, globalny gigant technologiczny, wprowadza istotne zmiany w swojej polityce dotyczącej nieaktywnych kont. Celem jest zapewnienie lepszej ochrony i zwiększenie bezpieczeństwa. google

Kolejnym istotnym elementem nowej polityki jest fakt, że Google zobowiązuje się do informowania użytkowników o zbliżającym się usunięciu ich konta. Firma planuje wysyłać wiele powiadomień e-mailowych, zanim do tego dojdzie. Pierwsze konta, które będą podlegały usunięciu, to te, które zostały skonfigurowane, ale nigdy nie były używane. Usuwanie kont rozpocznie się od grudnia tego roku.

Użytkownicy, którzy chcą uniknąć usunięcia swojego konta, mogą je reaktywować lub utrzymać w stanie aktywnym poprzez korzystanie z różnych usług Google, takich jak Dysk Google, wyszukiwarka Google, funkcja „Zaloguj się przez Google” lub YouTube. Również regularne czytanie lub wysyłanie wiadomości e-mail przez Gmaila może być wystarczającym dowodem aktywności konta.

Mimo tych wyjaśnień, Google nie określiło jednoznacznie, czy skonfigurowanie aliasu za pośrednictwem Gmaila lub przekazywanie wiadomości e-mail na inne konto będzie uznane zaaktywność utrzymującą konto. Ta niewiadoma może stanowić wyzwanie dla użytkowników, którzy korzystają z takich rozwiązań w ramach zarządzania swoją skrzynką pocztową.

To, co jest jednak pewne, to fakt, że jeśli użytkownik posiada aktywną subskrypcję związana z tym kontem – na przykład Google One, firma traktuje to jako dowód, że konto jest aktywne i nie zostanie usunięte.

W związku z wprowadzeniem nowych zasad, użytkownicy Google powinni zwrócić szczególną uwagę na swoje konta i regularnie sprawdzać swoje skrzynki odbiorcze pod kątem wiadomości od firmy. Nawet jeśli konto nie jest często używane, może zawierać cenne dane, takie jak wiadomości e-mail, dokumenty czy zdjęcia, których utrata mogłaby być nieodwracalna.

Czy jednak nowa polityka Google jest dobra dla użytkowników?

Z jednej strony, może to oznaczać utratę danych dla tych, którzy nie są na bieżąco z polityką firmy lub nie korzystają regularnie ze swojego konta. Z drugiej strony, Google podkreśla, że celem tych zmian jest zwiększenie bezpieczeństwa, co jest niewątpliwie istotne w dzisiejszym cyfrowym świecie.

A co ty o tym myślisz?

Możesz być zainteresowany

Posty mogą oceniać tylko zalogowani użytkownicy

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba głosów: 134

Brak głosów! Bądź pierwszy i oceń ten post.

Udostępnij
Facebook
Twitter
E-Mail
Dołącz do nas
Czytaj również
Polecamy
Scroll to Top