OneTech06.01.2021
WhatsApp usunie Twoje konto, jeśli nie zaakceptujesz opcji udostępniania danych Facebookowi

„Poszanowanie Twojej prywatności jest zakodowane w naszym DNA” – czytamy na początku Polityki prywatności WhatsApp. „Odkąd stworzyliśmy WhatsApp, naszym celem zawsze było tworzenie usług o wysokim poziomie prywatności”. Ale niestety wszystko się zmieni.

Usługa przesyłania wiadomości należąca do Facebooka ostrzega użytkowników o aktualizacji warunków korzystania z usługi i polityki prywatności, która ma wejść w życie w przyszłym miesiącu.

Wśród najważniejszych zmian jest sposób, w jaki WhatsApp będzie zarządzał danymi użytkowników oraz w jaki sposób firmy będą korzystać z usług hostowanych przez Facebooka. Szczególnie interesująca jest jednak integracja WhatsApp z ekosystemem usług Facebooka. Zmiana ta wejdzie w życie 8 lutego 2021 roku. Akceptacja nowych warunków będzie OBOWIĄZKOWA jeśli będziemy chcieli dalej korzystać z popularnej aplikacji do przesyłania wiadomości.

Ten ostatni punkt jest z pewnością najbardziej niepokojący z punktu widzenia prywatności, biorąc pod uwagę dobrze znane precedensy firmy Zuckerberga. Stopniowa integracja z Facebookiem była znana każdemu już kilka miesięcy temu, ale początkowo firma była skłonna pozostawić tę decyzję użytkownikowi. Dzięki tej nowej modyfikacji polityki prywatności nie będziesz miał wyboru i będziesz musiał zaakceptować integrację pod rygorem niemożności korzystania z WhatsAppa.

Firma określa, że ​​ta integracja będzie ulepszać usługi oraz personalizować treści i oferty, jednak jesteśmy pewni, że ta nowa zmiana wywoła dużo kontrowersji. Dlatego w najbliższych tygodniach zobaczymy, czy firma będzie w stanie dokończyć integrację, czy też organy zewnętrzne będą interweniować, aby zatrzymać tę budzącą strach integrację.

Co myślisz o tym kroku? Czy zaakceptujesz te zmiany? Czy po prostu zmienisz aplikację na inna?

Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

Zapraszamy na naszego Twittera.
@onetechpl