YouTuber Vadim Yuryev, autor kanału Max Tech sprawdził, który MacBook czy ten z czipem M2 czy czipem M1 się bardziej nagrzewa. Wynik był dość zaskakujący!
Autor próbował przetestować maksymalną wydajność laptopa, a gdy zaczął eksportować wideo 8K, procesor osiągnął 108 °C!
Jeden wentylator od razu zaczął pracować z maksymalną prędkością 7200 obr/min, ale to nie wystarczyło. Aby zmniejszyć ciepło, MacBook Pro zaczął obniżać częstotliwość taktowania procesora z 3,2 GHz do 1884 GHz. Częstotliwość układu graficznego spadła z 1393 MHz do 289 MHz.
Gdy laptop ostygł do 84 °C, procesor zaczął zwiększać częstotliwość, a wentylator pracował na maksimum bez zatrzymywania się.
Według Juriewa był to najtrudniejszy test dla Maca. Ale i tak nikt nie spodziewał się takiego wyniku. Nawet komputery Mac z Intelem nie osiągnęły tej temperatury.
MacBook Pro z M1 osiągnął w tym samym teście 94 °C. W tym samym czasie dławił się tylko główny procesor, układ graficzny cały czas pracował na pełnych obrotach.
W rezultacie MacBook Pro z M1 zdołał wyeksportować wideo w 21 minut 40 sekund, podczas gdy model z M2 zrobił to w 19 minut i 40 sekund. Dla porównania, 14-calowy MacBook Pro z M1 Pro potrzebował tylko 11 minut i 21 sekund.