OneTech03.08.2019
Koniec podsłuchiwania przez Siri. Zobacz jak zablokować opcję wysyłania naszych nagrań do Apple

Wraz z pojawieniem się asystentów głosowych i inteligentnych głośników powstała nowa debata na temat naszej prywatności.

Chociaż Amazon i Google obiecują respektować naszą prywatność, prawdą jest, że niektórzy pracownicy mogą uzyskać dostęp do naszych danych.

Jak wiecie, Apple w celu ulepszania swojej asystentki przekazuje rzeczy, które do niej mówimy swoim pracownikom. Jeśli chcecie, aby gigant z Cupertino tego nie robił istnienie prosta sztuczka, która zablokuje możliwość wysyłania naszych nagrań do Apple.

Aby to zrobić musicie wykonać następujące czynności:

Pierwszą rzeczą jest pobranie i uruchomienie darmowej aplikacji Apple Configurator 2. Link znajdziecie – tutaj. Teraz podłączamy nasz telefon do komputera i przechodzimy do Plik – Nowy profil.

Następnie wybieramy pole Restrictions i odznaczamy Allow server-side logging of Siri commands (patrz niżej).

Zapisujemy profil i instalujemy go na iPhone lub iPad.

Na ten moment jest to jedyna opcja, która umożliwia zablokowanie wysyłania naszych poleceń do Apple. W kolejnej wersji iOS ma pojawić się specjalny przycisk, który będzie włączał lub wyłączał opcję wysyłania nagrań do Apple.

Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze, dodaj do Google+ lub RSS

Blog technologiczny OneTech.pl
@onetechpl