trybblokady

Tryb blokady w iOS 16 będzie zbawieniem dla wszystkich użytkowników, oto dlaczego

W  iOS 16 pojawi się tryb blokady, który ma chronić użytkowników przed cyberatakami, takimi jak te przeprowadzane przez oprogramowanie szpiegowskie Pegasus firmy NSO.

Apple twierdziło, że tryb ten oferuje “ekstremalny” poziom bezpieczeństwa, który będzie potrzebny tylko niewielkiemu procentowi osób, które mogą być celem ataków sponsorowanych przez państwo. Jednak z tej nowej funkcji możemy skorzystać również my wszyscy, “zwykli” użytkownicy.

Tryb blokady w iOS 16 będzie zbawieniem dla wszystkich użytkowników, oto dlaczego ciekawostki tryb blokady, jak wlaczyc tryb blokady, jak dziala tryb blokady w ios 16, iOS 16, co to jest tryb blokady w ios 16  W  iOS 16 pojawi się tryb blokady, który ma chronić użytkowników przed cyberatakami, takimi jak te przeprowadzane przez oprogramowanie szpiegowskie Pegasus firmy NSO. ios16 2

Oto wszystkie funkcje zawarte w Trybie Blokady w iOS 16:

  • Wiadomości: większość załączników, które nie są obrazami jest blokowana. Niektóre funkcje, takie jak podgląd linków, są wyłączone.
  • Przeglądanie stron internetowych: niektóre złożone technologie internetowe, takie jak kompilacja JIT (just-in-time) JavaScript, są wyłączone, chyba że użytkownik wykluczy zaufaną witrynę z trybu izolacji.
  • Usługi Apple: połączenia przychodzące i żądania usług, w tym połączenia FaceTime, są blokowane, chyba że użytkownik wcześniej wysłał połączenie lub żądanie do osoby, od której pochodzą.
  • Połączenia kablowe z komputerami lub akcesoriami są blokowane, gdy iPhone jest zablokowany.
    Gdy tryb blokady jest aktywny, nie można zainstalować profili konfiguracyjnych ani zarejestrować urządzenia w systemie Mobile Device Management (MDM).

Apple ostrzegło, że po włączeniu trybu blokady funkcjonalność iPhone’ów zostanie znacznie ograniczona, co jest jednym z powodów, dla których ArsTechnica twierdzi, że będzie on miał dwie główne zalety.

Edukuje ludzi w zakresie bezpieczeństwa

Ekstremalny poziom ochrony oferowany przez nowy tryb jest znacznie wyższy niż jakikolwiek normalny użytkownik chciałby lub potrzebuje, ale ArsTechnica’s Dan Goodwin mówi, że poprzez ostrzeżenie o ograniczeniach, Apple edukuje ludzi na temat bezpieczeństwa urządzeń:

Dobrze, że Apple wysyła jasny komunikat do wszystkich użytkowników: bezpieczeństwo zawsze idzie w parze z użytecznością.

Jeśli chcesz mieć większe bezpieczeństwo, naucz się radzić sobie bez usług, które stanowią największe zagrożenie. John Scott-Railton, badacz z Citizen Lab, który rozmawiał z niektórymi ofiarami spyware’u NSO, powiedział, że modalność zapewnia jeden z pierwszych skutecznych kursów, jakie osoby narażone na te ataki mogą podjąć przed najbardziej ekstremalnym rozwiązaniem – wyłączeniem swoich urządzeń.

Rządy, w szczególności, lubią udawać, że środki mające pomóc w wykrywaniu ataków terrorystycznych lub pornografii dziecięcej nie mają negatywnego wpływu na prywatność, a tak zdecydowanie nie jest.

Nowy projekt ustawy o CSAM w Wielkiej Brytanii może zmusić wszystkie firmy zajmujące się przesyłaniem wiadomości do stosowania tego rodzaju podejścia do skanowania po stronie klienta, które Apple zaplanowało wprowadzić w celu wykrywania materiałów związanych z seksualnym wykorzystywaniem dzieci (CSAM) na iPhone’ach.

Tryb blokady może w przyszłości oferować bardziej ukierunkowaną ochronę

Apple obiecało dalsze ulepszanie funkcji w przyszłości, a Goodwin twierdzi, że może to obejmować bardziej granularną kontrolę.

Skoro Apple pozwoli użytkownikom wyłączyć niechciane wiadomości od nieznanych osób, to dlaczego nie może udostępnić opcji wyłączenia wbudowanego mikrofonu, kamery, GPS czy funkcji komórkowych?

Dzięki temu poziomowi kontroli użytkownicy mogą dostosować zabezpieczenia do swoich potrzeb. Na przykład, możemy pomyśleć, że istnieje ryzyko bycia podsłuchanym podczas spotkania, więc możemy wyłączyć mikrofony, ale zostawić wszystko inne włączone.

Udostępnij
Facebook
Twitter
E-Mail
Dołącz do nas
Czytaj również
Polecamy
Przewiń do góry